Verdiepingscursus: De kracht van spel

Kindercoach

Voor professionals

Verdiepingscursus  ‘De kracht van spel’

Spel is krachtig, niet te verwoorden en helend. Beelden zeggen meer dan 1000 woorden. Spel inzetten tijdens je werk met kinderen zorgt voor zoveel meer dan alleen maar spelen. In drie dagen nemen we je mee in de magie van het inzetten van spel.
Het geeft kinderen de mogelijkheid om de wereld én zichzelf te ontdekken, een kans om vaardigheden te oefenen en uit te breiden, het helpt in het ordenen en verwerken van informatie, het helpt in het uiten van gevoelens en beleving.
Kortom dé oefenplek voor nieuw gedrag.
En hoe fijn om hier gebruik van te maken in je werk. Zodat je spel, wat een kind van nature speelt, kan inzetten als tool om in gesprek te gaan met elkaar.
Misschien gebruik je al spel in je werk met kinderen en wil je het meer, beter, diepgaander, anders gaan gebruiken. Zin in de next step….Jorien en Els nemen je mee in de waarom, de wat en de hoe van spel.
Na deze drie dagen ga je spel krachtig inzetten!

Handig om te weten

Belangrijke informatie

21, 22 & 23 april 2021

Woensdag, donderdag & vrijdag , 9:30 tot 16:30 uur

in onze gezellige en verwarmde kas en in de praktijk waar we echt met materiaal aan de slag gaan

495,- inclusief uitgebreide lunch, onbeperkt koffie/thee, reader en certificaat.

De cursus is vrijgesteld van BTW.

Waarom juist deze verdiepingscursus?

Spel is een enorm effectief middel in je werk met kinderen. Je merkt vast regelmatig dat kinderen als vanzelf spel pakken, het lijkt wel magnetisch. Hoe lekker zou het zijn als je het spel, wat ze van nature doen, kan gebruiken. Je kan inspelen op dat wat het kind pakt of doet. Je kan spel inzetten om echt verandering teweeg te brengen.

 • Kinderen die moeite hebben om zich te uiten.
 • Als je merkt dat er wordt geworsteld dat er van binnen zoveel speelt en het kind dat niet over kan brengen. Waardoor het zich vaak uit in angst, boosheid, teruggetrokken, somber gedrag.
 • Als een kind vroeger ziek geweest is…en nu opeens angsten heeft.
 • Als er niet gesnapt wordt wat er met het kind aan de hand is.
 • Ongrijpbaar gedrag
 • Ziekte binnen het gezin
 • Scheiding
 • Rouw
 • Wanneer een kind zo teruggetrokken is dat het niet meer praat.

Onderwerpen

 • speltherapeutische grondhouding
 • spelanalyse
 • betekenis van spel
 • symboliek en archetypen
 • spel als communicatiemiddel
 • oplossend vermogen van spel
 • vertalen van spel
 • de betekenis kindertekeningen

Verplichte literatuur

We hebben allerlei inspirerende boeken over spel en kindertekeningen. Tijdens deze verdiepingscursus is er geen literatuur verplicht. Je kan tijdens de cursusdagen onze boeken over spel en tekeningen inzien die ons dagelijks inspireren.

Voor wie bedoeld

Bij deze cursus is iedereen welkom die werkt met kinderen. Die wil leren spel in te zetten als middel voor communicatie.Misschien gebruik je al spel in je werk met kinderen en wil je het meer, beter, diepgaander, anders gaan gebruiken. Zin in de next step….Jorien en Els nemen je mee in de waarom, de wat en de hoe van spel.
 • Kinder- en jongerencoaches en therapeuten.
 • Professionals uit de zorg die met kinderen werken: hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, verpleegkundigen, revalidatiespecialisten, kinderopvangmedewerkers, logopedisten, fysiotherapeuten, paramedici.
 • Professionals uit het onderwijs: leerkrachten, intern begeleiders, ambulant begeleiders, schoolbegeleidingsmedewerkers.

Wie zijn wij

Els en Jorien werken in de goedlopende kinder-jeugdpraktijk Goudeerlijk (voorheen Goudvinder), ‘voor een blij en ontspannen kind’ waar ze al duizenden kinderen en jongeren samen met hun ouders hebben begeleid.
Jorien is gespecialiseerd speltherapeut.

Wij verbinden de theorie en praktijk met elkaar, zodat je er direct mee aan de slag kan gaan.

Hoe is de cursus opgebouwd

We hebben drie cursusdagen achter elkaar, zodat we er helemaal in kunnen duiken.
Je krijgt bij aanvang van de cursus een reader waar alle theorie en interventies in staan. We geven je extra literatuurtips, zodat je zelf verdieping kunt zoeken bij onderwerpen die jou pakken.
Er zijn twee trainers, zodoende is er voldoende aandacht voor jou.
We zullen ook in de kinderpraktijk van Goudeerlijk zijn, zodat we lekker aan de slag kunnen met de materialen en je letterlijk ervaart hoe het is om het in de praktijk te gebruiken. Heel inspirerend!
Tijdens de cursusdagen staat er dagelijks een heerlijke lunch voor je klaar.

Registratie/Accreditatie

Goudeerlijk staat als opleidingsinstituut geregistreerd bij het register instellingen van Het Centraal Register Kort BeroepsOnderwijs. Hierin staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs.

Daarnaast is de cursus geaccrediteerd door Stichting Jeugd en Gezin (SKJ) in de categorie formeel leren-training (in aanvraag).

Aanmelden

Je kunt je hier aanmelden door het formulier in te vullen. Na ontvangst van aanmelding sturen we je de bevestiging en factuur per mail toe. Met de vraag of je de factuur vier weken voor aanvang van de cursus wilt overmaken.
Heb je nog vragen, onduidelijkheden of  twijfels? Of wil je gewoon even kennismaken met ons? Dat begrijpen we heel goed. Stuur ons dan een mailtje, dan contacten we je en maken we een vrijblijvende afspraak. Eén van de trainsters zal met je bekijken of de opleiding past bij je wensen en doelen.

Trainers: Jorien van der Lee en Els van der Wel

Data en overige informatie

De data voor de cursus 2021 (woe, do & vrij):

 • 21, 22 en 23 april 2021

We houden ons aan de richtlijnen van het RIVM omtrent Corona.

het Goudeerlijk team
Meer weten?

Neem gerust contact met ons op!

Direct inschrijven

Schrijf je in voor de cursus ‘De kracht van spel’!

Meer weten?

Bekijk onze veelgestelde vragen!