Opleiding tot kindercoach

Kindercoach

Voor professionals

Ontwikkel jezelf; leren, ervaren en doen!’

Jij bent iemand die met kinderen werkt. Of juist altijd al met kinderen heeft willen werken. Jij wil het verschil kunnen maken. Kinderen aanspreken op hun talenten. Omdat je voelt hoe belangrijk kinderen zijn in deze wereld. Dat kinderen kunnen zijn wie ze werkelijk zijn. Daarom wil je kindercoach worden. Je wilt trainers die vertellen vanuit hun eigen praktijkverhalen. Je zoekt een mix van persoonlijk ontwikkeling, theorie en praktijk.
Handig om te weten

Belangrijke informatie

Start nieuwe opleiding: 11 oktober 2023

Eén keer per maand op woe en do, van 9:30 tot 16:30 uur

in onze gezellige en verwarmde kas op Heijdse pad 1, Monster

3450,- inclusief een uitgebreide lunch, onbeperkt koffie/thee, lesmap en diploma (€2450,- met STAP-budget)

De opleiding is vrijgesteld van BTW

Waarom juist deze kindercoach opleiding?

Wij bieden een complete basisopleiding waarin we je veel bieden. Zo wordt continue de theorie aan de praktijk gekoppeld en nemen we je tijdens de masterclasses mee de echte praktijk in. We laten je zien hoe je begeleiding of training voor kinderen krachtig maakt. We onderzoeken welke bouwstenen werken tot succes; zowel voor de individuele als de groepsbegeleiding.

Tijdens de masterclasses zullen er gespecialiseerde kindertherapeuten zijn die je de kneepjes van het vak leren en je praktische voorbeelden geven. Tijdens deze masterclasses zijn de spullen uit de kinderpraktijk allemaal aanwezig, zodat je bijna letterlijk een kijkje in de keuken krijgt.

Tijdens de opleiding ga je zelf ook de verdieping in om het vak tot coach te leren. Door je een nieuwe blik te laten werpen op jezelf en dat wat jij doet als coach, geeft je inzichten die je gaan helpen in je werk. Jij bent de belangrijkste schakel, die je coaching tot een succes maakt. Je zal ervaren dat je relaxter, geïnspireerder en met impact te werk gaat. Waardoor je je alle praktijk, theorie, interventies en masterclasses met overtuiging eigen maakt.

Onderwerpen

Onderwerpen

 • de vraag achter de vraag, wat speelt er werkelijk?
 • ontwikkelingsfasen van kinderen
 • emoties, emotieregulatie
 • ontwikkelingsstoornissen en gedragskenmerken: zoals (faal)angst, ASS, hechting
 • AD(H)D
 • hooggevoelig(HSP) , hoog sensitief
 • over- en onderprikkeling brein
 • inzicht in hoe leren werkt; kennis van het brein
 • hoofd, hart en lijf spelenderwijs laten samenwerken
 • werken met het onbewuste
 • stemmingen
 • in kaart brengen van huidige situatie naar gewenste situatie
 • ouders meenemen in de coaching
 • ouderbegeleiding
 • oplossingsgericht kijken en coachen vanuit de hulpvraag
 • mindset verandering
 • hoe overtuigingen een rol spelen in gedrag en wat je ermee kan
 • motiverende en krachtige vragen stellen
 • systemisch coachen
 • metaforen inzetten
 • keuze van interventies: wanneer doe ik wat

En ook twee masterclasses (dit hoort bij de opleiding):

 • Masterclass speltherapie
 • Masterclass volle hoofden

Verplichte literatuur

Uiteraard heb je naast persoonlijke ontwikkeling ook een hoop kennis op te doen. We hebben een verplichte literatuurlijst met prachtige boeken vol kennis over de ontwikkeling van kinderen. Als je hierover mee wilt weten; neem dan even contact met ons op.

Voor wie bedoeld

Bij deze brede leergang is iedereen welkom die hart voor kinderen heeft. Voor iedereen die echt wil leren coachen in plaats van adviseren en meer uit de gesprekken met kinderen en ouders wil halen.
 • Professionals uit de zorg die met kinderen werken: hulpverleners, maatschappelijk werkers, artsen, verpleegkundigen, revalidatiespecialisten, kinderopvangmedewerkers, logopedisten, fysiotherapeuten, paramedici.
 • Professionals uit het onderwijs: leerkrachten, intern begeleiders, docenten, ambulant begeleiders, directeuren, schoolbegeleidingsmedewerkers.
 • Mensen die het kindercoachvak willen leren.
 • Kinder- en jongerencoaches die de praktijk en theorie aan elkaar willen verbinden, persoonlijke groei willen maken en vol vertrouwen zichzelf willen verdiepen en inzetten als coach.
Mocht je een afgeronde HBO-opleiding hebben en willen certificeren op post-hbo niveau…dat kan! Onze opleiding is voor mensen met de benodigde vooropleiding geaccrediteerd door SNRO als post-HBO. Het grote verschil is de literatuurstudie die je zelfstandig doet en we die kennis terugvinden in je eindopdrachten. Mocht je hierover meer informatie willen, neem dan even contact met ons op.

Wie zijn wij

Els heeft een goedlopende kinder-jeugdpraktijk Goudeerlijk (voorheen Goudvinder), ‘voor een blij en ontspannen kind’ waar ze al duizenden kinderen en jongeren samen met hun ouders heeft begeleid. En met succes….zij heeft haar destijds gestarte eenmanszaak uitgebreid met meerdere therapeuten, omdat de vraag groot is naar deze goedwerkende aanpak.
Chris heeft in het onderwijs veel kinderen begeleid en kan vanuit haar werk als NLP-trainer en (systemisch) coach als geen ander in structuur uitleggen wat er dan zo goed werkt. Zij geeft NLP trainingen en is ook opleider bij de coachopleidingen van ADHD-Nederland.
Nancy heeft een dijk aan ervaring met het werken en begeleiden van kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ze is een kei in het betrekken van alle partijen die nodig zijn om het kind goed te laten functioneren: kind, ouders en school. Ze heeft jarenlange ervaring in het onderwijs als IB-er en 1-op-1 als kindertherapeut. Oplossingsgericht denken is haar tweede natuur, ze ziet altijd mogelijkheden. Daardoor ziet ze het kind echt!

Wij verbinden de theorie en praktijk met elkaar, zodat je vanaf het eerste blok al aan de slag kan gaan. We zijn allen ook geschoold in systemisch en oplossingsgericht denken. De blokken zijn verdeeld met wisselende duo’s, dus met zijn drieën geven de opleiding.

Hoe is de opleiding opgebouwd

We hebben 20 opleidingsdagen verdeeld over een jaar. De studiebelasting is 16,2 EC. Elke maand één blok van twee dagen, zodat we elk blok een onderwerp kunnen uitdiepen.
Je krijgt bij aanvang van de opleiding een lesmap waar alle theorie en interventies in staan. We geven je extra literatuurtips, zodat je zelf verdieping kunt zoeken bij onderwerpen die jou pakken. Je bent lid van een intervisiegroep, waarmee je tussen de modules oefent. Ook werk je met (oefen)cliënten tijdens de opleiding.
Er zijn twee trainers en er is minimaal één assistent trainer, zodoende is er voldoende aandacht voor jou is, zowel plenair als in de kleine groep.
Tijdens de Masterclass spel en volle hoofden komen er gespecialiseerde kindertherapeuten. We zullen de materialen van de kinderpraktijk van Goudeerlijk naar ons toe halen, zodat we lekker aan de slag kunnen met de materialen en je letterlijk ervaart hoe het is. Heel inspirerend!
Tijdens de opleidingsdagen staat er dagelijks een heerlijke lunch voor je klaar.

Registratie/Accreditatie

De Goudeerlijk Kindercoachopleiding is een erkende beroepsopleiding voor iedereen. Goudeerlijk is geregistreerd bij het CRKBO; het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs. Dit betekent dat wij als instelling voldoen aan de kwaliteitscode voor opleidingsinstellingen voor kort beroepsonderwijs.

Daarnaast is de opleiding geaccrediteerd door het SNRO, Stichting Nederlands Register voor Opleidingen, als post-HBO opleiding. Het SNRO is een onafhankelijk instituut voor kwaliteitsborging van (beroeps)opleidingen in het particulier onderwijs, met een ruime ervaring in de integrale en complementaire gezondheidszorg. Dit betekent dat je met een afgeronde HBO-opleiding het certificaat post-HBO ontvangt.

Mocht je geen HBO vooropleiding hebben en wel een SNRO keurmerk willen ontvangen, dan zou je een EVC-procedure kunnen overwegen. Dit is een van ons onafafhankelijke procedure waarbij vastgesteld kan worden dat de vooropleiding van jou als student officieel voldoet aan het HBO niveau.

Toetsing en beoordeling

 • reflectieverslag (eigen inzichten gekoppeld aan modellen)
 • verdiepingsopdracht
 • verslag  (oefen)cliënten
 • mondelinge toets
 • voor post HBO is de literatuurlijst verplicht, voor anderen is de literatuurlijst aangeraden

Betalen in termijnen

Het is mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen met een kleine vergoeding voor de administratiekosten. Geef bij inschrijving aan wanneer je dit wilt, dan stemmen we met elkaar een betalingsregeling af.

Aanmelden

Je kunt je hier aanmelden door het formulier in te vullen. Na ontvangst van aanmelding sturen we je de bevestiging en factuur per mail toe. Met de vraag of je de factuur vier weken voor aanvang van de opleiding wilt overmaken.
Heb je nog vragen, onduidelijkheden of  twijfels? Of wil je gewoon even kennismaken met ons? Dat begrijpen we heel goed. Stuur ons dan een mailtje, dan contacten we je en maken we een vrijblijvende afspraak. Eén van de trainsters zal met je bekijken of de opleiding past bij je wensen en doelen.

Trainers: Christine Kuiper, Els van der Wel, Nancy Dieks
Gasttrainers: Jorien van der Lee (specialist speltherapie) en Nancy Dieks (specialist A(D)HDcoach)

STAP-budget

STAP-budget aanvragen voor de kindercoachopleiding

Meld je aan en maak gebruik van het 1000,- euro subsidie!

Met onze opleiding tot kindercoach kom je in aanmerking voor het STAP-budget. Dit is een subsidie vanuit de overheid om mensen, zoals jij, te stimuleren in hun groei, passie en professionaliteit! Doe alvast een voorinschrijving en geef aan bij de optie dat je wilt gebruik maken van het STAP-budget.

Hoe werkt het:

Stap 1 Bekijk hier de voorwaarden om in aanmerking te komen voor het STAP-budget.

Stap 2 Meld je via ons inschrijfformulier aan, schrijf je in of neem een optie. Vink aan dat je gebruik wilt maken van het STAP-budget.

Wanneer precies?

Je kunt het STAP-budget aanvragen als de opleiding niet eerder dan 4 weken na je STAP-aanvraag start en uiterlijk 3 maanden na je betreffende aanvraagtermijn start.

Aanvragen voor STAP-budget betreft de kindercoachopleiding die start op 5 april 2023 is er nog 1 aanmeldmoment:

-Aanmeldperiode 17 maart 2023

Aanvragen voor STAP-budget betreft de kindercoachopleiding die start op 11 oktober 2023 zijn er 2 momenten van aanmelden:

-Aanmeldperiode 3 juli 2023 

-Aanmeldperiode 4 september 2023

(Bij een optie houden we een plek vrij totdat de subsidie wel of niet is toegekend. Bij een inschrijving ben je verzekerd van plek in de opleiding)

Je ontvangt van ons, na het verwerken van jouw gegevens, een bevestigingsmail en je krijgt ook het officiële STAP-aanmeldingsbewijs. Met dit bewijs kun je het STAP-budget aanvragen.

LET OP: Wees er snel bij, op is op. Dus zorg dat jouw aanvraag op de 1e dag van de aanvangstermijn binnen is.

Stap 3 Meld je aan via de website van het UVW. Je hebt hiervoor het officiële STAP-aanmeldingsbewijs nodig van ons en jouw DIGID. Klik hier

Stap 4 Nu is het even afwachten op de toekenning van het budget. In de tussentijd houden wij een plek voor je vrij. Als jouw aanvraag is goedgekeurd, melden wij je definitief aan bij de opleiding en factureren wij 1000,- euro aan het UVW en het restantbedrag aan jou. Is het budget niet toegekend dan horen we graag van je of je alsnog deelneemt.

Data en overige informatie

De data voor de opleiding 2022-2 (woe en do) lopend

 • Blok 8   12 en 13 april
 • Blok 9    16 en 17 mei
 • Blok 10  14 en 15 juni (afsluiting)

De data voor de opleiding 2023-1 (woe en do) lopend

 • Blok 1   5 en 6 april 2023
 • Blok 2   10 en 11 mei
 • Blok 3   7 en 8 juni
 • Blok 4   30 en 31 augustus
 • Blok 5   27 en 28 september
 • Blok 6   25 en 26 oktober
 • Blok 7   15 en 16 november
 • Blok 8   13 en 14 december
 • Blok 9    17 en 18 januari 2024
 • Blok 10  14 en 15 februari (afsluiting)

De data voor de opleiding 2023-2 (woe en do) 

 • Blok 1   11 en 12 oktober 2023
 • Blok 2   8 en 9 november
 • Blok 3   6 en 7 december
 • Blok 4   10 en 11 januari 2024
 • Blok 5   7 en 8 februari
 • Blok 6   6 en 7 maart
 • Blok 7   3 en 4 april
 • Blok 8   7 en 8 mei
 • Blok 9   5 en 6 juni
 • Blok 10 3 en 4 juli  (afsluiting)
het Goudeerlijk team
Meer weten?

Neem gerust contact met ons op!

podcast

Luister naar onze podcast

Direct inschrijven

Schrijf je in voor de Kindercoach Jaaropleiding!

Meer weten?

Bekijk onze veelgestelde vragen!