Systemisch werken met kinderen en gezinnen

Professionals

Voor professionals

‘Systemisch werken met kinderen en gezinnen’

Je voelt dat er van alles aan de hand is met dit kind of wellicht het gezin. Of de onrust en gedoe in je groep blijft maar aan de oppervlakte. Jij kijkt verder dan gedrag. Je hebt ook al allerlei dingen uitgeprobeerd. En ergens weet je dat je de snaar net niet hebt geraakt. Je voelt dat er meer nodig is.
Afdruk-900
Handig om te weten

Belangrijke informatie

Start opleiding 8 & 9 april 2024 (totaal 8 dagen)

Één keer per maand, op maandag en dinsdag van 9.30-16.30

in onze gezellige en verwarmde kas op Heijdse pad 1, Monster

Prijs is €1450,- inclusief heerlijke lunch, onbeperkt koffie/thee, reader en certificaat

Deze verdiepingscursus is vrijgesteld van BTW

Dan is deze opleiding echt iets voor jou. We hebben al onze kennis en ervaring met systemisch werken met kinderen en gezinnen gebundeld tot een 8-daagse opleiding. Systemisch werken gaat over wat er gebeurt in de onderstroom…daar waar kinderen juist zo gevoelig voor zijn. Welke plek heeft het kind in het gezin? Welke taak heeft het onbewust gekregen of op zich genomen? Welke boodschappen kreeg het mee? Het vertaalt zich allemaal naar gedrag…te zorgelijk, te verantwoordelijk, niet weerbaar, te aanwezig, constant gedoe, teveel vragen, te dwingend, te afwachtend….

Hoe heerlijk zou het zijn als jij als coach, leerkracht, leidster of wie dan ook deze onderstroom herkent en het gezin, en dus het kind, kan helpen. Die weet wat ze kan zeggen, vragen en spelend kan doen met het kind. Zo hard nodig. 

En je hebt zelf ook zin in een volgende stap. Want we gaan natuurlijk eerst alles zelf uitproberen en oefenen.

Waarom juist deze opleiding?

Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in je plek in een systeem. De grondleggers van systemisch werken gaan ervan uit dat veel van onze (onbewuste) overtuigingen, patronen en gedragingen hun oorsprong vinden in de systemen waarin we zijn opgegroeid. 

Systemisch werken helpt niet alleen het kind, maar juist de ouders, leerkrachten en andere begeleiders inzichten te krijgen in de achterliggende redenen van het gedrag, waardoor er beweging ontstaat richting een positievere en gewenste situatie.
Je zal in staat zijn om empathisch en respectvol te werken met alle betrokkenen in het gezin. Waardoor een veilige en ondersteunende omgeving wordt gecreëerd waarin het kind lekker kind kan zijn en groeien.

Onderwerpen

Wat ga je allemaal leren en ontdekken:

 • Je leert systemische vragen te stellen die ‘raak’ zijn en die de vinger op de zere plek leggen
 • Je kijkt achter gedrag door systemische dynamieken te koppelen aan gedrag (symptomen) waardoor je duurzame veranderingen teweegbrengt
 • Je leert opstellingen te doen in allerlei varianten
 • Je leert een genogram te maken zodat je een gezin in kaart kan brengen
 • Je leert hoe je broers/zussen dynamiek systemisch kan bekijken en hoe je ouders daarin kan meenemen zodat zij daarin de juiste hulp krijgen 
 • Je leert hoe je vragen van ouders in opvoedopstellingen kan gaan opstellen
 • Je leert heel veel speelse systemische werkvormen die je met kinderen kan doen
 • Je leert wat jouw eigen overdracht is (wat neem jij systemisch zelf mee) en wat daarin helpend is. Daardoor neem je als professional echt ‘the next step’
 • Je gaat heel veel opstellingen doen met elkaar waardoor je veel gaat voelen, dit beter kan gaan waarnemen bij jezelf en bij de ander
 • Je brengt jouw casussen in en leert ze systemisch te bespreken waardoor theorie en praktijk samenkomen

Literatuur

Tijdens de opleiding krijg je een reader met daarin de inhoud van de opleiding. Daarnaast hebben we allerlei inspirerende boeken over systemisch werk en kinderen die we bespreken en laten zien. Ook krijg je een lijst met aanbevolen boeken/podcast.

Voor wie bedoeld

Deze opleiding is voor jou als je werkt met kinderen (en hun ouders) en ze beter wil begrijpen en echt het verschil wil maken. Ook wanneer je naast jezelf als professional, ook als mens klaar bent voor een volgende stap!

 • Kinder-jeugdcoaches en therapeuten
 • Professionals uit de zorg die met kinderen werken: hulpverleners, maatschappelijk werksters, artsen, kinderverpleegkundigen, kinderrevalidatiespecialisten, logopedisten, fysiotherapeuten en paramedici.
 • Professionals uit het onderwijs: leerkrachten, intern begeleiders, ambulant begeleiders, schoolbegeleidingsmedewerkers, remedial teachers.

Wie zijn wij

Els en Christine zijn, naast Goudeerlijk Academie, de eigenaren van Goudeerlijk Praktijk waarin we al duizenden kinderen en jongeren, samen met hun ouders, hebben begeleid. Onze missie is om meer ontspannen en blije kinderen in de wereld te hebben!

Daarnaast zijn we beiden jarenlang geschoold in systemisch werk en hebben bij elkaar meer dan 30 jaar ervaring in het veld. Wij staan voor diepgang, nuchterheid en humor.

Wij verbinden onze systemische kennis aan de praktijk zodat je er direct mee aan de slag kunt.

Hoe is de cursus opgebouwd

We hebben 8 cursusdagen verdeeld over 4 blokken (elke maand een blok) van 2 dagen achter elkaar. 

Er zijn 2 seniortrainers en assistent-trainers zodat er voldoende aandacht is voor jou en jouw vragen. 

Op een cursusdag wisselen we de theorie af met praktijk. Denk aan oefeningen, opstellingen, diverse werkvormen en verschillende materialen die je zelf gaat verkennen. 

Aan het einde van de opleiding maak je een reflectie. Dat kan in een verslag of in een andere vorm. 

Registratie / Accreditatie

Goudeerlijk staat als opleidingsinstituut geregistreerd bij het register instellingen van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. Hier staan onderwijsinstellingen ingeschreven die voldoen aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstituten voor Kort Beroepsonderwijs.

Data en overige informatie

BLOK 1
8 & 9 april 2024

BLOK 2
27 & 28 mei 2024

BLOK 3
24 & 25 juni 2024

BLOK 4
9 & 10 september 2024

Aanmelden

Je kunt je hier aanmelden door het formulier in te vullen. Na ontvangst van aanmelding sturen we je de bevestiging en factuur per mail toe. 

Heb je nog vragen, onduidelijkheden of twijfels? Stuur ons dan een mailtje, dan contacten we je.

het Goudeerlijk team
Meer weten?

Neem gerust contact met ons op!

Geaccrediteerd door

Geaccrediteerd door

Direct inschrijven

Systemisch werken met kinderen en gezinnen

Over ons

Maak kennis met Goudeerlijk

Ontdek hoe Goudeerlijk is ontstaan, onze missie & visie en leer onze team van professionals kennen!